LPP podarowało już ponad ćwierć miliona maseczek placówkom medycznym

Zasięg wsparcia w ramach akcji #LPPpomaga zwiększa się z każdym dniem. Liczba przekazanych przez LPP maseczek ochronnych przekroczyła 250 tys. sztuk, a taką pomoc otrzymało już niemal 100 placówek medycznych. Firma cały czas odpowiada na potrzeby kolejnych szpitali, nie tylko z Pomorza i Małopolski, ale też z całej Polski.

Gdy w Polsce zaczęła wzrastać liczba zakażonych koronawirusem, a zapotrzebowanie placówek medycznych na środki ochrony stawało się coraz większe, LPP szybko podjęło decyzję o przeznaczeniu ponad miliona złotych na zakup masek ochronnych. Spółka przekazała już ponad 250 tys. maseczek dla tych, którzy ratują nasze życie i zdrowie na pierwszej linii frontu walki z wirusem. Kolejne partie są w drodze.

– Jesteśmy polską firmą rodzinną, a pomoc potrzebującym od zawsze jest dla nas ważna, dlatego śledząc rozwój sytuacji w kraju i – bliżej – w regionie, zaczęliśmy od razu działać. Początkowo LPP przekazywało maseczki ośrodkom na Pomorzu i w Małopolsce, gdzie zlokalizowane są biura naszej centrali. Szybko jednak zaczęły napływać do nas prośby o wsparcie z innych rejonów kraju. Na bieżąco je uwzględniamy. Chcemy, żeby pomoc trafiła do jak największej liczby potrzebujących mówi Patrycja Zbytniewska, Prezes Fundacji LPP. – Wiele z obdarowanych placówek to lokalizacje zgłoszone przez naszych pracowników lub miejsca, skąd napłynęły apele kierowane do nas za pośrednictwem Facebooka – dodaje.

Przez pierwsze tygodnie akcji #LPPpomaga gdańska firma odzieżowa przekazała maseczki do niemal 100 placówek. Trafiły one do szpitali jednoimiennych, szpitali zakaźnych i innych ośrodków ochrony zdrowia. Około połowa z nich działa na Pomorzu część w Krakowie i Warszawie, reszta funkcjonuje w różnych częściach kraju, m.in. Wrocławiu, Łodzi, Bydgoszczy, Kielcach czy Białymstoku.

Firma nie tylko sprowadza maseczki z zagranicy. W Gdańsku, Krakowie i Warszawie zespoły pracowników LPP szyją bawełniane maseczki dla personelu niemedycznego. Dotychczas uszyły ich już ponad 7 tys. sztuk. Sukcesywnie trafiają one do kolejnych ośrodków.

– Cieszy nas ogromnie, że tak wiele osób zaangażowało się w akcję #LPPpomaga. Ta liczba z dnia na dzień wciąż rośnie. Otrzymując kolejne prośby o pomoc, widzimy, jak bardzo jest ona dziś potrzebna – podsumowuje Patrycja Zbytniewska.

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 200 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 25 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland