LPP wspiera pomorskie szpitalnictwo

Pomorskie Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy w Gdańsku może już korzystać z dwóch nowych urządzeń zakupionych dzięki akcji polskiej firmy odzieżowej LPP. Kardiomonitor kompaktowy i defibrylator z możliwością wykonania kardiowersji zakupiono ze środków pochodzących ze sprzedaży kolekcji Eco Aware i Joyful marek Cropp oraz Reserved.

LPP od początku epidemii podejmuje wiele inicjatyw na rzecz walki z koronawirusem przekazując pomoc rzeczową i finansową ośrodkom ochrony zdrowia znajdującym się na pierwszej linii frontu walki z epidemią. Jednym z nich jest Pomorskie Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy w Gdańsku, które od blisko czterech miesięcy pozostaje w stałej gotowości przyjmując osoby z podejrzeniem oraz zakażone koronawirusem. Obecnie placówka jest jedynym szpitalem w Trójmieście dedykowanym takim pacjentom.

– Kiedy w połowie marca za pośrednictwem mediów społecznościowych zaapelowaliśmy o wsparcie w zakupie sprzętu medycznego i przede wszystkim środków ochrony osobistej, firma LPP była jedną z pierwszych, która odpowiedziała bardzo szybko na naszą prośbę. Dzięki przekazanej nam w ostatnim czasie darowiźnie w wysokości 50 tysięcy złotych mogliśmy kupić kardiomonitor oraz wysokospecjalistyczny defibrylator. Firma LPP dołączyła tym samym do grona Przyjaciół Szpitali Pomorskich, które nigdy nie zapomną o ich wspaniałym geście – mówi Andrzej Zieleniewski, wiceprezes Zarządu spółki Szpitale Pomorskie.

Dzięki wsparciu LPP, do którego włączyły się należące do spółki marki Cropp i Reserved, przeznaczając 10 proc. wpływów ze sprzedaży swoich produktów z kolekcji Eco Aware oraz Joyful, możliwy był zakup niezbędnej aparatury nie tylko dla gdańskiej placówki. Z puli środków pozyskanych w ramach tej samej akcji skorzysta również Uniwersyteckie Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni. Placówka otrzyma urządzenie do wspomagania kompresji klatki piersiowej wraz z całym osprzętem.

– Na pomoc dwóm trójmiejskim szpitalom do końca maja marki Cropp i Reserved przekazały ponad 100 tysięcy złotych. Było to możliwe dzięki pozytywnej reakcji klientów na prowadzone przez nas akcje charytatywne. Mamy nadzieję, że zakupiony sprzęt pomoże w leczeniu pacjentów w tym wyjątkowo trudnym dla wszystkich czasie. Cieszymy się, że nasi klienci tak chętnie przyłączają się do tego typu akcji pomocowych – komentuje Patrycja Zbytniewska, prezes Fundacji LPP.

Specjalna akcja charytatywna marek LPP dotyczyła również kolekcji Eco Aware Mohito, a 10 proc. wpływów z jej sprzedaży przeznaczono na potrzeby szpitali w Krakowie. Łączna kwota pomocy przeznaczonej dla wszystkich wspartych programem placówek w Polsce to ponad 200 tysięcy złotych.

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 24 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 265 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.