Raport zintegrowany LPP w konkursie o tytuł najlepszego raportu społecznego

Trwa głosowanie w konkursie na najlepiej sporządzone raporty społeczne, którego organizatorem jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu. LPP już po raz czwarty stanęło do rywalizacji o wyróżnienie internautów dla najnowszej edycji raportu zintegrowanego pt. „W kierunku zrównoważonej mody”, który stanowi podsumowanie zrealizowanych w 2019 r. celów w zakresie działań społecznych i środowiskowych. Głosy na wybrane publikacje można oddawać do 14 września.

Monitorowanie wpływu działalności firmy na otoczenie, kontrola łańcucha dostaw oraz projekty społeczne w zakresie przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu i ochrony zdrowia od wielu lat zajmują ważne miejsce w strategii rozwoju LPP. Stabilny finansowo rok 2019 pozwolił zrealizować postawione sobie przez firmę cele oraz rozpocząć prace nad przygotowaniem do podjęcia kolejnych kroków w kierunku zrównoważonego rozwoju, które ujęto w nowej strategii „For People For Our Planet”.

Zgłoszony do tegorocznej edycji konkursu raport zintegrowany spółki to przede wszystkim kompleksowe podsumowanie projektów sprzyjających tworzeniu zrównoważonej mody. Redukcja zużycia plastiku do 2019 roku o prawie 250 ton, sukcesywne zwiększanie obecności produktów Eco Aware w kolekcjach marek LPP czy wykorzystanie materiałów pochodzących z recyklingu lub wykonanych w obiegu zamkniętym to tylko wybrane działania potwierdzające determinację we wdrażaniu rozwiązań, dzięki którym działalność firmy z roku na rok staje się coraz bardziej przyjazna ludziom i środowisku. Objęty zgłoszonym do konkursu raportem rok 2019 był też dla LPP rokiem bazowym dla zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych – oznacza to, że firma policzyła po raz pierwszy swój ślad środowiskowy od pozyskania surowca, aż do utylizacji ubrania. Ubiegły rok to także kontynuacja podejmowanych przez polską spółkę od wielu lat prac na rzecz poprawy bezpieczeństwa i warunków produkcji w fabrykach dostawców.

O efektach tych działań, jak również o wielu innych projektach realizowanych w duchu zrównoważonego rozwoju LPP można przeczytać w raporcie dostępnym na stronie https://www.lpp.com/wp-content/uploads/2018/02/LPP-Raport-Zintegrowany-2019-Online-PL.pdf.

Do tegorocznej edycji konkursu Raporty Społeczne, którego organizatorami są Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz firma Deloitte zgłoszonych zostało 56 publikacji. Swoje głosy na wybrane 3 publikacje można oddawać do 14 września poprzez formularz dostępny na stronie https://raportyspoleczne.pl/zaglosuj-na-raport/.

LPP SA jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez ponad 25 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Posiada sieć ponad 1700 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni ponad 1 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 31 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 265 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla ponad 24 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.