Fundacja LPP w akcji na rzecz Domów dla Dzieci w Malborku

Fundacja LPP wraz z pracownikami polskiej firmy odzieżowej wsparła 2 Domy dla Dzieci w Malborku należące do Fundacji „Rodzinny Gdańsk”. W ciągu zaledwie tygodnia zorganizowała kompleksowy remont pokoi dla 28 podopiecznych i wyposażyła je w nowe meble. Do akcji włączyła się także najmłodsza marka polskiego producenta – Sinsay, która zapewniła dzieciom dodatkowe akcesoria wyposażenia wnętrz. To kolejna akcja charytatywna firmy, która pokazała moc wolontariatu pracowniczego spółki i sens niesienia pomocy.

Firma LPP i Fundacja „Rodzinny Gdańsk” współpracują od 2013 r. Od tego czasu polski producent odzieży wielokrotnie wspierał finansowo fundację, dofinansowywał wyjazdy wakacyjne podopiecznych i wraz ze swoimi pracownikami pomógł jej wyposażyć pierwsze 4 domy dla dzieci z pieczy zastępczej.

– Już od 8 lat LPP konsekwentnie pokazuje nam, że zawsze możemy liczyć na ich pomoc oraz nieocenione wsparcie pracowników firmy. Bez nich nasze placówki nie powstałyby i nie byłyby dziś domami dla tak wielu młodych wspaniałych ludzi, których los okrutnie doświadczył. Wiedzieliśmy, że i tym razem będziemy mogli liczyć na ich pomoc i nie zawiedliśmy się. Skala wsparcia przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, mówi Rafał Tomaszewski, dyrektor Fundacji „Rodzinny Gdańsk”.

W maju br. na zlecenie Powiatu Malborskiego do Fundacji „Rodzinny Gdańsk” dołączyły 2 Domy dla Dzieci w Malborku. Stan placówek wymagał natychmiastowego remontu, wymiany mebli i doposażenia. Fundacja LPP w ekspresowym tempie zorganizowała i sfinansowała ekipę budowlaną do przeprowadzenia koniecznych prac oraz przekazała środki pieniężne na zakup mebli do pokoi.

– Z chwilą otrzymania od Fundacji „Rodzinny Gdańsk” sygnału o potrzebie wsparcia ich 2 nowo przejętych placówek, natychmiast przystąpiliśmy do działania. Nie musieliśmy też do tego mocno namawiać naszych pracowników, którzy jak zawsze zadeklarowali swoją pomoc. W sumie 25 wolontariuszy w ciągu zaledwie jednej soboty zmontowało meble do wszystkich 14 pokoi, wylicza Patrycja Zbytniewska, prezes Fundacji LPP.

Polski producent odzieży oprócz sfinansowania remontu pokoi obu placówek, zakupił łącznie 28 łóżek dla dzieci, 14 szaf, biurka oraz komody. Do akcji dołączyła też najmłodsza marka LPP – Sinsay, która postanowiła przekazać mieszkańcom obu domów komplety pościeli, koce, ręczniki oraz inne dodatki wyposażenia wnętrz tak, aby każdy pokój był jeszcze bardziej przytulny i oprócz standardowego wyposażenia zapewniał dzieciom odrobinę radości.

– Nasi pracownicy noszą w sobie ogromne pokłady dobroci. Gdy wewnętrznie rozniosła się informacja o akcji wsparcia placówek malborskich, marka Sinsay natychmiast zadeklarowała chęć włączenia się w ten projekt. Od niedawna w swojej ofercie ma również elementy wyposażenia wnętrz, które znalazły uznanie wśród młodych ludzi. Są kolorowe, cieszą oko i nadają wnętrzu to co najważniejsze – przytulność. Stanowią doskonałe dopełnienie pokoi podopiecznych obu placówek, dodaje Patrycja Zbytniewska.

Dzięki sprawnej współpracy remont i montaż mebli odbyły się w ciągu zaledwie tygodnia, kiedy dzieci przebywały na wyjeździe wakacyjnym.

– Reakcje dzieci poruszyły nasze serca, uśmiechy i zdziwienie jakie pojawiło się na ich twarzach były na wagę złota, to stanowi dla nas motor napędowy do dalszych działań i tłumaczy sens pomocy innym, podsumowuje prezes Fundacji LPP.

Fundacja LPP działa od 2017 roku głównie na rzecz osób potrzebujących wsparcia oraz zagrożonych wykluczeniem na Pomorzu oraz w Małopolsce. Pomaga dzieciom i młodzieży znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej oraz osobom chorym. Wspiera również placówki medyczne i działa na rzecz ekologii oraz ochrony środowiska. W ubiegłym roku przeprowadziła największą w swojej historii akcję charytatywną #LPPpomaga skierowaną na walkę ze skutkami pandemii Covid-19. Suma wsparcia sięgnęła wówczas blisko 7 mln PLN. Więcej o Fundacji LPP na stronie https://www.lpp.com/fundacja-lpp-wspiera.

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Przez 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając dziś stacjonarnie kolekcje na 25 rynkach, w tym w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Berlin, Tel Awiw czy Moskwa. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay. Na koniec 2020 roku spółka posiadała sieć ponad 1800 salonów sprzedaży o łącznej powierzchni 1,4 mln m2. Oferta online kolekcji marek dostępna jest na 30 rynkach. W oparciu o globalną sieć zaopatrzenia, polski producent odzieży dystrybuuje rocznie przeszło 259 mln sztuk odzieży na 3 kontynenty. LPP pełni też ważną rolę tworząc miejsca pracy dla blisko 22 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.