LPP i agencja Płodni nagrodzeni Effie Awards

LPP i Agencja Płodni, Effie Awards

Kampania „Ty mówisz: praca? My mówimy: Sinsay!” zrealizowana dla LPP przez agencję Płodni zdobyła srebro w tegorocznej edycji konkursu Effie Awards w kategorii PR & Employer Branding. Projekt wspierający rozwój marki Sinsay poza zbudowaniem jej wizerunku jako pracodawcy przyniósł ponad 17 proc. wzrost aplikacji kandydatów do pracy w porównaniu r/r.

Effie Awards to największy konkurs marketingowy na świecie, w którym nagradzane są najskuteczniejsze działania, kampanie i rozwiązania marketingowe w danym roku. Organizowany od 1968 roku w Nowym Jorku, ma również swoje krajowe odsłony. Od 1999 roku odbywa się w Polsce, dzięki Stowarzyszeniu Komunikacji Marketingowej SAR. LPP i agencja Płodni wzięli udział w tym konkursie po raz pierwszy, od razu zdobywając nagrodę – srebrną statuetkę Effie (w tym roku nie przyznano złotej) za kampanię „Ty mówisz: praca? My mówimy: Sinsay!” w kategorii PR & Employer Branding.

Celem nagrodzonego projektu było zbudowanie wizerunku najmłodszej marki LPP jako pracodawcy, wsparcie rekrutacji ok. 2500 nowych pracowników (cel dwuletni) do sieci sprzedaży oraz centrali firmy na stanowiska biurowe i kreatywne. Przeprowadzona kampania była bezpośrednio związana z rozwojem marki, w tym podwojeniem liczby salonów w 2022 roku, przede wszystkim w małych miejscowościach, co wiązało się z rekrutacją w większym rozproszeniu geograficznym i skierowaną do kandydatów o różnej skłonności do zmiany pracy. Liczba pozyskanych przez markę aplikacji była o ponad 7 proc. wyższa niż założony w kampanii cel, tym samym osiągając ponad 17 proc. wzrost w porównaniu r/r.

– Jesteśmy dumni i szczęśliwi z nagrody w tym prestiżowym konkursie. Założeniem naszej kampanii było pokazanie, jak łączyć pasje pozazawodowe z wyzwaniami w pracy. Szukaliśmy skutecznego sposobu, by zachęcić do pracy w Sinsay, najmłodszym brandzie LPP, który nota bene obchodzi w tym roku 10. rocznicę powstania. Do projektu zaprosiliśmy liczną grupę koleżanek i kolegów pracujących na rzecz tej marki, którzy opowiedzieli swoje autentyczne historie. Przekaz kampanii „Ty mówisz: praca? My mówimy: Sinsay!” okazał się strzałem w dziesiątkę – przekonał solidną grupę kandydatów do aplikowania – mówi Sławomir Ronkowski, dyrektor komunikacji wewnętrznej i CSR LPP.

Osią komunikacji była seria filmów, w których bohaterowie opowiadali o sobie i swoim miejscu w zespole marki. Ich wspólnym przekazem były wartości oraz benefity, z którymi wiąże się kariera w tym brandzie. Dodatkowo na Facebooku odbyły się m.in. sesje Q&A z bohaterami wideo oraz publikowane były posty o poszczególnych stanowiskach. Komunikację wizerunkową uzupełniono geotargetowanymi komunikatami rekrutacyjnymi w miejscach, w których Sinsay otwierał swoje kolejne salony. Działania były wspierane w przestrzeni sklepów – szczególnie w mniejszych miejscowościach, w których kandydaci często poszukują informacji o możliwości zatrudnienia.

– Nagroda Effie jest szczególnie cenna, ponieważ wyróżnia projekty nie tylko piękne (w obrazie i przekazie), ale przede wszystkim efektywne, a to jest nam szczególnie bliskie podejście. Pracując nad kampaniami zawsze stawiamy na dobry insight i autentyczny przekaz – tak było również przy “Ty mówisz: praca? My mówimy: Sinsay!”. Dokładamy do tego – tak jak w tym przypadku – narzędzia i kanały doskonale skorelowane z grupą docelową oraz świetną, partnerską współpracę między Klientem a agencją. I mamy przepis na sukces – podkreśla Katarzyna Urbańska, Client Service Director agencji Płodni.

Istotnym wsparciem kampanii było stworzenie dedykowanej zakładki Kariera na stronie marki. Stanowiła ona źródło wiedzy o aktualnych ogłoszeniach, a także pozwalała lepiej poznać Sinsay jako pracodawcę. Na potencjalnych kandydatów czekał również dalszy ciąg historii prezentowanych w wideo i social mediach, przedstawiających kulturę pracy oraz możliwości i benefity wiążące się z pracą na poszczególnych stanowiskach.

Projekt realizowano przez cały 2022 rok. Bohaterami kampanii byli: Jagoda Bartczak, Katarzyna Capiak, Bartosz Danowski, Margarita Lasoukaya, Joanna Mientka, Aleksandra Paprzycka, Paulina Poliszewska, Patryk Wróblewski, Ola i Nikola z Galerii Forum Gdańsk. Za ideę kreatywną i kompleksową realizację kampanii odpowiadała Agencja Płodni, za przygotowanie strategii – agencja Materia, a produkcję wideo agencja Mishka. Z LPP bezpośredni nadzór nad projektem sprawowali: Katarzyna Rachwalska-Groning, Krzysztof Barański i Sandra Wyrzykowska-Sidor.

____________________________________

LPP jest polską firmą rodzinną, jedną z najdynamiczniej rozwijających się w branży odzieżowej w regionie Europy Środkowej. Od 30 lat z sukcesem prowadzi działalność w Polsce i za granicą, sprzedając kolekcje w tak prestiżowych stolicach jak Londyn, Helsinki czy Tel Awiw. LPP zarządza 5 markami modowymi: Reserved, Cropp, House, Mohito i Sinsay, których oferta dostępna jest dziś w sprzedaży stacjonarnej i online na blisko 40 rynkach na świecie. Spółka posiada sieć ponad 2000 salonów o łącznej powierzchni 1,7 mln m2. LPP pełni też ważną rolę, tworząc miejsca pracy dla blisko 30 tys. osób w biurach i strukturach sprzedaży w Polsce, krajach Europy, Azji i Afryki. Spółka jest notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w ramach indeksu WIG20 oraz należy do prestiżowego indeksu MSCI Poland.